Investeringstanke: Saga Pure - kontanter og aksjer til for stor rabatt?

Kurs ved publisering: NOK 1,348

Saga Pure er et investeringsselskap notert på Oslo Børs, med Øystein Stay Spetalen som største eier med ca 41,5 % av aksjene. ØSS er en av norges beste investorer, og trenger ingen ytterligere introduksjon. Selskapet har en bokført egenkapital tilsvarende NOK 1,86 per aksje, noe som gir en rabatt på ca 28 % på dagens aksjekurs.

Selskapet drev frem til oktober 2020 innen tankmarkedet under navnet Saga Tankers, men skiftet da navn og fokus til grønne investeringer, og noe de gjorde med hell de neste par tre årene, under ledelse av Bjørn Simonsen. I november 2022 annonserte selskapet at de i tillegg skulle satse på “distressed assets”, og en måned senere meldte selskapet at Simonsen gikk av som CEO.

Siden den tid er alle selskapets grønne investeringer solgt unna, med unntak av Heimdal Power, som de eier 22 % av, og som de planlegger å selge, i følge selskapets regnskap.

Fra selskapets Q3-23 rapport.

Saga Pure har per 30.09.23 MNOK 674 i kontanter eller lignende, MNOK 132 i finansielle investeringer (børsnoterte aksjer), og MNOK 27 i andre omløpsmidler. Totalt utgjør denne likvide delen MNOK 833, tilsvarende ca NOK 1,72 per aksje.

Heimdal Power har en bokført verdi på MNOK 75, tilsvarende NOK 0,15 per aksje. Om og til hvilken pris Heimdal blir solgt, er vanskelig å si, men i mine vurderinger vil dette være komme som en bonus til kontantene og aksjene, som handles for tiden handles til ca 22 % rabatt. Selskapet har kortsiktig gjeld på MNOK 4, så i praksis er det gjeldsfritt.

I forrige kvartal hadde Saga ca MNOK 3,5 i utgifter (lønn, admin, etc), og er en kostnad som ikke er større enn at renteinntektene vil kunne betjene kostnadene.

I sum, så er mitt rasjonale rabatten til bokførte verdier er for stor, og i tillegg får en Spetalens forvalting, så gjør det Saga Pure til et attraktivt alternativ på dagens kurs.

Dette er mine tanker, og ikke å anse som investeringsråd. Gjør dine egne vurderinger. Henviser forøvrig til Disclaimer nederst på siden.